Lapset ja kuntosali


 

 
Monet kuntosalit ovat hoksanneet hyvän markkinaraon: saleilta löytyy lapsiparkki, jonne voi jättää juniorin leikkimään siksi aikaa kun itse lähtee salille treenaamaan. Parkista löytyy koulutettu lastenhoitaja joka pitää huolta tenavista ja isi saa ihan rauhassa nostella penkistä uusia ennätyksiä. Jotainhan siitä tietysti joutuu maksamaan, mutta eipä kannata liikaa pihistellä. Ilman näitä lapsiparkkeja ei nimittäin monella vanhemmalla kauheasti olisi mahdollisuutta kuntosalille lähteä. Eli ei muuta kuin proteiinit sekoituspulloon, lapsi hoitoon ja itse salille.
Keski-ikäisen perheenisän tai äidin kannattaa kuitenkin huolehtiä terveydestään, koska siinä iässä tapahtuu paljon asioita, jotka vaikuttavat koko loppuelämään. Vanhempana suonikohjut ja muut vaivat ovat sitä pahempia mitä huonommin on terveydestään huolehtinut nuorempana. Esimerkiksi suonikohjuja voi vanhempana joutua hoidattamaan monilla tavoilla, niistä lisää https://suonikohjut.info.
Kirurginen suonikohjujen hoito: Useita vaihtoehtoja on saatavilla: Suonikohjujen strippaus koostuu kokonaan tai osittain sapeenin laskimosta (suuri / pitkä tai pienempi / lyhyt) päärunko. Komplikaatioihin kuuluvat syvä laskimotromboosi (5,3%), keuhkoembolia (0,06%) ja haavan komplikaatiot mukaan lukien infektio (2,2%). On olemassa näyttöä siitä, että suonikohjujen hoidossa suuri saphenous-laskimonsuoja uudistuu strippauksen jälkeen. Perinteiselle suonikohjuleikkaukselle ilmoitetut toistumisnopeudet, joita on seurattu 10 vuoden ajan, vaihtelevat 5-60%. Lisäksi koska suonikohjujen strippaus poistaa sapeeniset päärungot, niitä ei enää ole saatavilla käytettäväksi laskimoon siirrettäviksi (tuleva sydänsairaus) CHIVA: On varovaista näyttöä siitä, että verisuonten vajaatoimintamenetelmän käyttö suonikohjut -hoitona (CHIVA) konservatiivinen hemodynaaminen korjaus (CHIVA), joka säästää laskimoita, vähentää suonikohjuja ja on turvallisempi kuin laskimonsuojaus kroonisesta laskimotukoksesta kärsivillä.
Jotkin salit toimivat myös suuremman terveyspalvelun osana, jolloin fyysisen hoidon lisäksi on mahdollista saada myös psyykkiseen terveyteen liittyviä palveluja. Kaikenlaiset psykoterapia -palvelut ovat nostaneet suosiotaan, koska ihmiset ovat huomanneet että moniin henkisiin ongelmiin on saatavana apua ja psykoterapia on hoitomuotona hyvä tapa avata mielen solmuja ja päästä elämässä raiteilleen vaikeiden aikojen jälkeen. Psykoterapiaa tarjoaa esim. Kouvolan seudulla www.therapon.fi. Palveluista on mahdollista saada kelakorvausta.
Sinänsä on hyvä, että valtio tukee näitä palveluja ja kaikki terveyteen sekä liikuntaan liittyvä ei ole pelkästään kaupallista, kuten www.rb8365.com/page11.php.
Ja monella salilla on myös muita palveluja, kuten hierontapalvelut. Sillä aikaa kun hieroja laittaa lihaksia vetreään kuntoon niin jälkikasvu voi viettää aikaansa lapsiparkissa. Vaikea se olisi hierojalla rentoutua jos pitäisi samalla vahtia kolmevuotiasta. Eli sinänsä ihan hyvä lisäpalvelu.
Hieronnalla tarkoitetaan tavoitteellista hoitoa, jossa hieroja käsityönä eri tekniikoita käyttäen kohdistaa hoitotoimenpiteet asiakkaan pehmytkudoksiin. Klassisen hieronnan perustekniikat ovat sively, hankaus, pusertelu, venytykset, taputukset, ravistelu ja täristykset. Käsittelyn aikana näitä sopivasti vaihdellen ja samalla eri rytmityksin ja voimakkuuksin aikaansaadaan aineenvaihdunnan tehostumista ja lihaskireyksien helpottumista. Myös raskaan fyysisen ponnistelun jälkeinen palautuminen nopeutuu hieronnan ansiosta. Onnistuneimmillaan hieronta on psykofyysistä hoitoa, jossa myös mieli rentoutuu. Hierojaksi voi opiskella monessa eri koulussa, hierojakouluja ja urheiluhierojakouluja on eri puolilla Suomea ja esm. Helsingissä koulutusta tarjoaa www.suho.fi/koulutus.php. Koulutetun hierojan nimikettä saa käyttää vain koulutuksen käynyt ja kokeen läpäissyt hieroja. Näitä onneksi löytyy eri puolilta Suomea, esi. urheiluhieroja Oulussa eetusaloranta.com.
Onhan se selvää, että ei siitä kuntosaliohjelman noudattamisesta tule mitään jos täytyy koko ajan olla vahtimassa tenavaa. Monesti joutuu keskeyttämään sarjan ja se jos mikä ahdistaa. Kyllä kuntosaliharjoittelun peruspilari on se, että pystyy kunnolla treenaamaan eikä tarvitse koko ajan keskittyä johonkin muuhun. Monella voi kuntosaliharjoittelun aloittaminen jäädä kokonaan sen takia, että ei yksinkertaisesti ole aikaa treenille, koska tuntuu, että lapset vievät kaiken ajan. Kyllä jokainen pystyy muutaman kerran viikossa järjestämään itselleen vajaan tunnin aikaa kuntosalille jos tosissaan haluaa. Paljon pitempihän ei salitreenin pidä ollakaan, koska ihmisen testosteronitaso ei pysy korkeana pitkää aikaa kerrallaan. Jos tarkoituksena on jollain tasolla lihasten kehittäminen niin kyllä tuo testosteroni on oleellisin asia siinä hommassa. Kaikenlaiset lisäravinteet sun muut ihme lääkkeet ovat ihan sivuseikka. Tärkeintä on säännöllinen ja nousujohteinen harjoittelu, mutta monet tuntuvat nykyään ajattelevan että pääasia olisi noissa lisäravinteissa. Kyllä se itse harjoittelu on kuitenkin kaiken a ja o. Jos tilanne on tosissaan sellainen, että kuntosalille tai muuhun liikuntaharrastukseen ei pääse lähtemään niin aina voi harjoitella myös kotona. Pienille välineille löytyy tilaa vaikka sängyn alta ja niilläkin saa järkevän harjoituksen tehtyä. Aiheesta lisää www.niichavo.org/page11.php.
Joskus nuorempana itse katselin salilla, kun ihmiset ottivat parivuotiaan mukaan ja joku leikkikalu sille sinne. Näytti olevan aika tylsää lapsella ja ei kyllä suoraan sanoen se aikuisen treenauskaan vaikuttanut kovin tehokkaalta kun turhan usein piti jättää sarjakin kesken kun tenavalla oli jotain tärkeämpää asiaa.
 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2009-2016 Yhteystiedot: Flash Toon, flashtoon@flashtoon.org